O40 5422702 markkukuha@gmail.com

Kotipiha satoisaksi

Kysymys:

Kuinka kotipihan kuivan hiekkamaan saa reheväksi kasvualustaksi luomuviljelyllä?


Markku vastaa:

Kyllä komposti on sellaista, joka köyhätkin maat ravitsee. Näin mihin ihmiset pihan haravointi jätteet kantaa, niin sieltä maatunutta kasvilisuuskompostia tuodessa puutarhaa tuottaa hyvää satoa.

Jos karjatila löytyisi, jossa vanhoja lantakasoja, niin ne vasta parhaita olisi. Herne, virna, apila myös tuottaa arvokasta typpeä maahan. Näin meillä pitäs olla neliruutuinen puutarha, jossa kasvien paikkaa vuosittain vaihdetaan. Näin hernemaan jälkeisenä vuonna hyviä satoja saapi.

Suuri ongelma kuntien ja kaupunkien kompostit, joita ihmiset levittää puutarhaan. Näin lääkkeitä ja kemikaaleja sieltä kantautuu puutarhoihin.

Vanhoista kuivanmaan kedoista, jossa nokkosta ja juolavehnää kasvaa, saapi hyvää humusta puutarhaan, kun huolehtii kiteä juolan ja nokkosen pois. Nokkonen yrteiksi ruokaan.

Puutarhassa ei pitäisi viljellä tasa maassa. Parhaat sadot saapi 30-40 cm korkeista penkeistä. Näin kun hyvä musta humus tullut puutarhaan vuosien kuluessa, ei tarvitse kastellakaan kun maa on hikevä. Monsti leppäpuiden tyvestäkin saapi hyvää multaa, koska leppä tuottaa maahan typpeä. Näin typpi rikasta humusta siellä. Monet rakentaa ekologisen pihapuutarhan, jossa ei käytännössä ole nurmikenttää ollenkaan. Näin marjapensaita, omenapuita ja puutarhaa on koko rakennuksen ympärys. Näin on lähes omavarainen ravinnostaan.

Vielä mainitsen pensaan istutuspaikat, jotka kannattee aina hyvin tehdä. Joten metrin halkaisijaltaan ja lähes puoli metriä syvät. Näin täyttää hyvällä mullalla, johon komposti myös sekoitetaan. Näille marjapensaille myös kohopenkki, joka on 20 senttiä korkea ympäröivästä maanpinnasta. Näin vuosikymmeniä tuottaa hyvää satoa.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This