O40 5422702 markkukuha@gmail.com

Minä Markku

biodynaamista viljelyä ja elämäntapataiteilua

Minun tarinani

Olen ehkä siperialaista ja eurooppalaista geeniperimää, isäni kantaväestöä näiltä nurkilta, äitini juuret eteläpojanmaalla säveltäjän Toivo Kuulan sukua. Mutta näin jääkauden jälkeisen Aradin meren huuhtoessa näitä seutuja synnyn vaan tähän ihmisketjuun 1963 kevättalvella tietömän taipaleen taakse josta hevosella ja venein matkaa tehtiin.

Vanhimpana sisarusparvesta sain ottaa nuorena töitä tilalla vastaan, joten lastenvaunista seurasin vanhempieni hoitaessa karjaa. Näin kasvoin karjatalouteen kiinni. Eläimet näin olleet osa elämääni ja luonto ympärillä toi suuren unelman kurkistaa luonnon helmaan.

Kotitilani Möjänniemi oli käynyt vauraat ajat läpi ennen syntymistäni, joten siellä oli eletty herroiksikin, mutta talous oli romahtanut syntyessäni sinne. Kaunis suljettu pihapiiri lukuisine rakennuksineen, kauniine karjan riukuaitoineen oli rapistumassa. Uutta näin rakennetiin uusine pihapiireineen karjatalouden nopiasti kasvaesa taasen vauraaseen kokoon. Näin kun meidän lasten työpanos oli merkitävä nuoresta iästämme huolimatta.

Näin infrakstuuri sähköt ja tiet teki suurkarjatalouden mahdoliseksi etäisiin korpikyliin myös. Kaiken kun sai nähdä miten eläimet vangittiin kesät talvet karjasuojiin ja viljelmät muuttui kemikaaliviljelmiksi. Näin karjan terveys romahti ja viljavat viljelysmaat painavien koneiden ja kemikaalien seurauksena muuttui elotomiksi, jossa ei sammakko loikkinut eikä heinäsirkka sirittäny.

Näin viljelmiltä korjattu sato eläinten tuottamana muttui täysin siitä mitä ne ennen oli, näin maitokin väänsi mahanpohjaa ja askelkin kävi lyhyemmäksi. Se ammoniakin haju navetassa veti monesti polvileen tajunnan karatessa. Ne ravinnehuuhtoumat, jotka näiltä kemikaaliviljelmiltä vesistöihin karkas, ne puistatti päätäni kun kalaakaan en lähivesistöstä enään saanut. Näin nostelin leväisiä verkkoja vaan vedestä.

Näin heitin helvettiin ajatukset, jolla suuruus on vain tie mitä edetä liikemailman jodatamalla tiellä. Näin päädyn pitkähiuksisena miehenalkuna opiskelemaan ekologista maataloutta, joka ei ole akraaribisnesmaailman nyöreissä. Näin sain kiinni lapsuuden onneliseta elämäntyylistä. Ja vastuuta kantavasta maataloudesta, jossa määrän sijasta tuotetaan onnelisuutta kantavia ja tuovia elintarvikeita.

Näin vuosisatoja käytössä ennen olleita typentuottajakasveja pääsin viljelemään, näin kemikaali typpi, joka tuotetaan öljyllä, siirtyi luonnon omaksi typpi tehtaaksi apila kasvien tuotamaksi.  Näin järven kalatkin palasi sarkaojiin pyydettäväksi, kun kastemadot palasi viljelmille. Olin suuresti näin onnellinen nähdessäin, miten sain olla osa tätä luomakuntaa kärsimättä syyllisyyden tuntoa. Mutta kyllä liikemaailma teki minun haaveet täysin kelvottomaksi. Muka vanhaa ihaillessani, näin jouduin jättämään kotitilani, jossa kymmeniä vuosia tein palkatonta tytöä kotitilan eteen. Mutta jaksoin uskoa uuteen.

Näin hankin pikkutilan naapurikylästä, johon hankin vanhaa suomen karjaa kanoineen, lampaita ja possuja myös. Näin ekologisella peltoviljelyllä viljelmät saatiin viljaviksi, joissa lähes mitä tahansa viljelykasveja pystyy viljelemään. Näin tila tuottaa ilman ostopanoksia myös elintarvikeita tilan ulkopuolellekin.

Mutta uskoahan tämä vaatii. Näin yrittäminen on omasta itsestään kiinni. Nyt on vaan katokesä koetellut, mutta kyllähän tämä SOME:een menoni on myös laiminlyöttänyt töitäni. Niin myös rakkaiden harrastusten, niin taiteen kuin luonnsta kerätyjen tuoteiden osaltakin. Mutta kun olen tällainen haasteiden vastaanottaja, mikäpä tätä SOME:akaan vältellä. Näin uudet haasteet piristää elämääni luontomatkailun sarallakin. Näin taideateljeekin jonnekin mäen nyppylälle saattaa ilmaantua.

Kerron vaan itsestäni, mutta onhan minulla perhe, kolme alaikästä lasta ja puoliso, joka taidekraafikona ja hortonomina tekee nyt kyllä lähihoitajan työtä. Hän taiteen ymärtävänä omat työnsä pitää julisuudeta hyvin piiossa. Molemat opastetaan myös lapsiamme taiteen piiriin. Näin mennään nyt vuodesta toiseen, josko haaveet ohjatkoot elmää.

Piirroksiani

Pin It on Pinterest

Shares
Share This