O40 5422702 markkukuha@gmail.com

Raketit suhahtelevat ja poksahtelevat, ladon orrella majailevat kukot yhtyvät kiekunallaan rakettien ääniin, pian karjasuojan kukotkin kiekuvat. Koirat ovat piiloutuneet heinärintuuksen sisään paukkeelta suojaan, poni vahvahermoisena vain puistaa päätään raketeille ja otsaharjan välistä tiirailee valon välkähdyksiä.

Lehmät ja lampaat karjasuojassa piilossa raketeilta ovat, lehmät hyvin peloissaan tärisevät rakettien ääntä ja valon tuottamaa välähdystä. Tuon Eeva-lehmän kiimaan tulokin sattui vuodenvaihteeseen, aamulla lypsäessä mietinkin sen levottomuutta ja jouduin pyytelemään paikallaan oloa, jotta maidon siltä saisin.

Possut olivatkin paksun olkipeitteen kiskoneet yösuojaksi päälleen, jotta rakettien pokse ja kukkojen kieunta ei niitä häiritsisi karjasuojassa.

 

Ilotulitteet vahingollisia luonnolle ja kotieläimille

 

Nämä vuodenvaihteet ovat joskus vaikeita kotieläintiloille. Ajansaatossa on siihen oppinut varautumaan, onpa joskus vuosi alkanut karjan ja koirien etsimisenä metsistä ja kyliltä.

Tuo rahan tuhlaus mietityttää, ja miten vaarallisia kemikaaleja raketit tuottavat luontoon. Nämä ilotulitteiden kemikaalit siirtyvät luonnon kiertokulkuun muun muassa kaloihin, marjoihin ja eläinten rehuihin, joita maidon ja lihankin muodossa kehoomme saamme. Jospa tulevat vuotemme vaihtuisivat ekologisemmin!

Hyvää Luonnon Vuotta toivottaen

Markku

 

Jälkikirjoitus

 

Camilla Still kommentoi kirjoitusta Facebookissa. Kommentti julkaistaan hänen luvallaan:

 

Yhdellä tilalla missä olin töissä sattui sellainen ikävä tapaus että lehmä jouduttiin lopettamaan koska rakettien tikut oli viiltänyt sen kurkkua sisältäpäin kun se oli alkukesältä syönyt laitumelta ruohoa ja sen mukana ollut katkenneita rakettientikkuja. Tämä tila ei edes sijaitsee kovin lähellä taajamaata vaan lähimmät naapurit melkein 400 m. Tutkittua peltoa lähemmin Löytyivät sekä rakettien tikkuja ja hylsyjen kuoria. Minun mielestä se ei ole karjanomistajan velvollisuus lähteä keväällä joka peltoa syynäämään tarkasti. Tämä pelto oli vielä sen lisäksi luomupelto.

 

Markku Kuha:

Voi näitä monia epäkohtia jotka koituvat viljelijän vahingoksi eikä mistään korvauksia saa. Vastuuta pitäisi olla kaikilla ympäristöään kohtaan.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This