O40 5422702 markkukuha@gmail.com

Kanakarjan elämää

Aamuhämärissä kukot aloittaa kiekunalla. Näin kana kaulaansa venyttelee, näin valon lisääntyessä orsiltaan hyppivät maahan. Sitten levon jälkeistä venyttelyä ja siistimistä suorittavat. Näin kanat ja kukot kiivaasti sukivat höyheniään.

Kukoilla oma haaremi on. Toisinaan toisten kanoista kiivasta väittelyä käydään, mutta vahvalla kukolla isoin haaremi on. Heikompi kukko tyytyy kanoihin jotka myös heikompia laumoissa ovat. Näin kanojenki kesken on nokkimisjärjestys.

Kanat laittautuu kukoilleen ja näin kiinnostusta kukkoihin luodaan. Näin kukon ympärillä pyöritään. Kukon kyllä täytyy myös kiinnostusta kanoihin luoda. Näin kiivaalla maan kaivamisella ja ääntelyllä kanat tulee kukon seuraan. Näin kukot oveluudellaan houkutelee kanat astuttavakseen. Tuo astuminen ei kyllä mitään kaunista katseltavaa ole, koska kukko kanojen niskahöyhenistä kiinni pitää kanan selässä paritellessaan kanojen parkuessa, näin tuntuu kuin kukko ”raiskaisi” kanojaan. Mutta näin luonto vaan järjestänyt on. Hautoessaan kana ei kukon seuraan enää hakeudu. Tipujen syntyessä kana pitää kukon loitolla, näin ei lähellekään kukkoa päästä enää.

Mutta iloisinta mitä kanakarjassa on seurata, on päivittäinen rypeminen näin mutakylpyjä ottavat ja kellivät rinta rinnan. Näin sosiaalisesta yhdessäolosta nautitaan. Kukotki yhtyy monesti tähän yhteiseen rypemishetkeen, mutta kukon tehtävänä on tällöin suojata vaaroilta, joten kukot seuraavat valppaana ympärilleen. Näin kanat ovat täysin turvattomia haukan iskiessä ja joutuessa haukan kynsiin. Kanat kun maahan lyöttäytyvät haukan iskiessä. Mutta tähän perustuu ettei kanoja ilman kukkoja voi ulkosalla pitää.

Kanakarja täysin omatoimisesti pärjää sulanmaan aikana joten kanalastaan ne puutarhaan menevät ruokailemaan. Näin hyötyä ja haittaakin linnuistani toisinaan on. Kaivaessaan puutarhapenkkejä näin aihtautaa haittaakin. Mutta kyllä kanat hyviä vesiheinän ja tuhohyönteisten poimijoita ovat.

Kanojen sulkapeite kanojen terveydestä paljon kertoo, mutta harvemmin nämä hämeenmutarotuiset pahassa sulkasadossa ovat, koska näitä ei ole jalostettu vahvaan munantuotantoon eikä näin käytetä teollista rehua myöskään. Pitkähän on tuo munimislepo talvella näillä, joten kanat elävät lähes kymmenvuotiaaksi, näin alkuperäiskanakarja ”viidakkokana” hyvin vaatimaton on.

Kaunista ja tervettä kanakarjaa on näin ilo ihailla.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This