O40 5422702 markkukuha@gmail.com

Jälki-istunassa

 

Ajellessa tilaisuuteen oli piha täynnä autoja entisellä kyläkoululla. 

Entisiä koulun oppilaita,  harmaapäisiä ja kepiin nojaavia oli saapunut kuulemaan hankerahottajia. Koululuokassa oli kylläkin lähes puolet muualta tulleita virkailijoita, jotka  kahvit keksein myös tarjosi kuulijoille.  

Nämä virkailijat hajallaan istuen maastoutuivat kuulijoiden  joukkoon, näin välttyvät huomion kohteeksi joutumiselta. 

Nämä toistakymmentä virkaihmistä täällä opastaa nyt kyläläisiä hanketyöhön, jossa kylän ohi ajavia turisteja yritetään pysäyttää hetkeksi ihailemaan kylän eri virikkeitä. Maisemointiin, pyöräreitit, kävelypolut ja venereittien tekoon he kannustaa. 

Hiuksistaan harmaantuva kuulijajoukko pyöritää päitään näille hanke haasteille, jossa hanke virkailijat kuorii kerman hanke rahoista, kylille jäädessä palkattoman työn osuus hanketöissään. 

Tässäkin jälki-istunassa kyläläiset istua napottaa tyhjän pörssinsä päällä ilman hankerahaa kun vastaavasti nämä toistakymmentä virka ihmistä luennoi rahaa vastaan lukuisin kilometrikorvauksineen, jota heidän liikkuminen autoin eri suunnilta lääniämme aiheuttaa. 

Kyllä kylillä ihmetytää kun maaseutuelinkeino toiminta on ajettu alas, ja näin hävitetty elämisen  edellytykset kyliltä. Nytten vastaavasti yritetään harmaantuvaa kyläkunnan väkiä palkattoman hanketyön ääreen, olettaen että ohikiitäviä turisteja saatais pysäytettyä. 

Kyllä nämä kylän uurastajayrittäjät puivat päätään tälle ajalle, joka niin näennäiseksi on ajettu, herra väen porskutellessa hankerahoillaan. Voi, voi aikaa jolloin elettiin maaseutukyliltä päin, näin yhteiskuntamme nousi sodan runtelemasta syvästä ahdingosta juuri maaseutu yriteliäisyydellä ilman mitään hanke velan kartuttamista. 

Tämä harmaantuva koululuokan jälki-istunnossa oleva väki hoiti vedet kalastaen, polut karjaa pitäen ja maisemaa vesakoista polttopuita tehden. Riukuaidat oli latoineen kylien nähtävyys ilma erillistä niiden tekoa koska ne liittyi elinkeinotoimintaan. 

Tämä on tätä aikaa, huokas luokan kuulija, ja tuumasi ajan muuttuvan näin hankeaika saattaakin olla pian mennyttä aikaa ja yrittämisellä selviytiminen tätä aikaa.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This