O40 5422702 markkukuha@gmail.com

Leikatessa villaa muistelen lampaiden villan muodostumista, onhan villa kauniin valkoista leikatulta puolen vaaleassa lampaassa.

Näin kädet lämmössä ja puhtaan valkoisessa villassa sukeltelee, keriessä villarasvan kiillellessä käsissä ja keritsimissä. Tuoksut ovat keriessä hyvin ihanan ja miellyttävän  tuntuisia.

Lampaat toisinaan odottavat keritsemisvuoroaan, mutta kyllä jotku lampaat hyvin vastenmielisesti suhtautuvat villan kerintään, eivätkä mielellään halua villastaan luopua. Keritsimiin myös kertyy rasvaa, jota joutuu poistamaan.

Villa on lampaalle peite kylmää ja kuumuutta vastaan, joten hyvin tärkiä tältäkin osin. Villassa on myös ravintopankki lampaalle, näin villa sisältää runsaasti ainesosia lukuisine ravinteineen. Näin talvia vastaan villa toimii myös ravinnon luovuttajana lampaalle.

Ovathan lampaat kesän aterioineet hyvällä kedolla ja metsässä kulkien, syöden lukuisia eri kasveja, näin voikukkaa, siankärsämöä, apilaa, horsmaa, puiden lehtiä, mustikan varpuja, peltokortetta..  näin monenlaisia mikro- ja hivenaineita myös villa sisältää. Talven mittaan näin villan vitamiinit ja rasva myös palautuvat lampaan ruumiin toimintojen ylläpitoon.

Näin villa myös toimii varastopankkina keväällä synnyttävien emojen maidon ravinteille, karitsan kasvun ponnikkeeksi.

Markku Kuhan lampaat


Villa näin pyritään kuun kasvaessa leikkaamaan, kun uuden villan kasvuun vaikuttaa kuun kierto myös. Alakuulla leikattaessa villa tavallaan haavoittuu, joten villan kasvu näin on heikompaa.

Raakavillan laatuun myös vaikuttaa kuun kierto, näin villan arvo lämmittävyytenä tuotteissa on esivanhempien seurannan tulosta. Esivanhempamme vielä tarkkoja olivat yläkuun ajankohdastakin, joten kuun syntymisestä 8-9 päivä leikkasivat arvokkaimmat villat ja näin myös uusi villa joutuin lampaille alkoi kasvamaan.

Ovathan lampaat kauniilla kukkivilla kedoilla liikuessaan saaneet kukan tuoksut ja hajut siemaistua kehoonsa.

Näin silmän iloakin kukkia katsellessaan antaneet.

Keskiyön aurinkoa lampaat näin juhannuksena ihailleet.

Perhosten lentoa, heinäsirkan siritystä ja loikkaa nähneet.

Näin auringon paisteessa ja vesisateessa myös lampaat ja villa karaistuneet.

Karitsojen hypähdellessä emiensä selkään lämpimään villa patjan lämpöön makaamaan, sääskien ja monien hyönteisten etsiessä piilopaikkoja villasta.

Villaa näin mietin leikatessa lampaan lämmön ja rasvan helliessä käsiäni, näin kuvaan villan muodostumista keritsimien haukatessa villaa.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This